Frågor & Svar

Något som vi har full förståelse för är att det uppstår en hel del frågor när det kommer till grävarbeten. Det är också naturligt att det gör det, och har man inte koll på vad grävarbeten faktiskt innebär så är nog frågorna betydligt fler än vad vi tar upp som exempel här. Det kan vara så att du inte har en aning om vad som gäller för dig, eller vad du behöver. Genom dessa olika frågor hoppas vi kunna hjälpa dig en bit på vägen mot att hitta en lösning som passar just dig och din tomt, samt lite tips om saker och ting.

Hur tar jag hand om mina växter vid ett grävarbete?
Ett omfattande grävarbete innebär oftast att man gör en betydlig inverkan på sin mark och trädgård. Oftast så har man betydligt mer i sin trädgård än bara en gräsmatta som behöver grävas ut. En trädgård lockar också många trädgårdsintresserade att plantera och odla, något som man naturligtvis vill bevara, trots att det omfattande arbetet som grävning innebär. Många gånger behöver man flytta växter för att de ska överleva, utan att riskera att de stryker med i grävprocessen.

Det hela handlar om att man då kan fuskplantera sina plantor och växter. Antingen så flyttar man dem för en tid till en lite mer undanskymd plats på sin mark eller så använder man sig av en stor frigolitlåda med hål i botten där man blandar sand med jord. Förvara sedan denna låda helst i något buskage eller liknande. När ni är klara med grävarbetet så flyttar ni tillbaka dem.

Större plantor gör man bäst i att vänta med tills man behöver utföra grävarbete just där. Plantera tillbaka dem så fort det går. Medan ni väntar kan ni jordslå växterna vilket innebär att man, i en skyddad plats, gör en stor hög av jord som man tillfälligt planterar sina växter i. Det är bästa sättet att förhoppningsvis rädda dina växter under ett sådant arbete.

Gäller ROT?
ROT-avdraget gäller också för markarbeten på din trädgård, vilket är till fördel för både dig som beställare och för firman i sig, då du betalar mindre för det utförda arbetet, samtidigt som firman kan vara mer konkurrenskraftig och prisvärd. Det innebär att arbetet som utförs blir proffsigt till en lägre summa än vad det normalt skulle kosta. Tänk dock på att det är det utförda arbetet som ROT gäller för, och täcker då inte själva kostnaden för materialet och maskinerna som använd. I vilket fall så är det ändå billigare att nu anlita grävfirmor till att utföra arbetet.

Får man göra arbetet själv?
Det får du göra. Tänk dock på att det som grävfirmor idag har stenkoll på, måste också du skaffa dig stenkoll på. Det innebär ett stort förberedande arbete för dig innan du kan sätta igång med att gräva, då du måste veta vilka regler och bestämmelser som gäller när man sätter skopan i backen. Dessutom har du ingen möjlighet att utnyttja ROT-avdraget. Det hela handlar egentligen om tidsaspekten, och vad man får ut av nerlagd tid. Har du gott om tid att noggrant utföra arbetet så visst, fundera på att göra det själv, men i de allra flesta lägen är det bättre att låta en grävfirma utföra dina markarbeten.

Vart vänder man sig om man vill hyra grävare eller grävfirma?
Bästa sättet som vi på grävarbeten.com tycker att du ska använda dig av är de många olika webbplatserna som finns runt om på nätet. De är oftast samlade sidor där alla firmor som sysslar med grävarbeten finns representerade och man kan kostnadsfritt begära en offert på det arbetet man vill ha utfört, och kan därefter välja den offert som passar en bäst när det kommer till pris och var i landet firman befinner sig. Oftast är dessa firmor högt skattade och har bra referenser, men vill du känna dig säker så kolla gärna en gång till.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*